1.) A projekt konkrét eredményei

2.) Speciális igényű látogatók a botanikus kertekben – Módszertani KIADVÁNY

3.) EGYEDÜL SOHASEM – A SZIMBIÓZIS TITKAI – EGY ÉRZÉKSZERVI MEGISMERÉSRE ALAPOZOTT SPECIÁLIS KIÁLLÍTÁS

4.) KERTEK MINDENKINEK – NE CSAK LÁSS!

5.) Nemzetközi konferencia: “Botanikus kertek: egy zöld világ mindenkinek – Oktatás-ismeretterjesztés speciális igényű látogatók számára a természetben”

 

A BG: Come in! projekt célja, hogy meglévő innovatív megoldások cseréjével és újak fejlesztésével elérhetőbbé tegye a partner országok botanikus kertjeit a nagyközönség, különösen a speciális igényű látogatók számára. A projekt alapja a   Prágai Botanikus Kertben jól működő, 1996 óta folyamatosan fejlesztett szolgáltatás- és programstruktrúra, mely a botanikus kertet teljesen elérhetővé teszi mindenki számára. Ezeket a jó gyakorlatokat szeretné a projekt széles szakmai körben megismertetni és a projektpartnerekkel közösen továbbfejleszteni.A projekt kiemelt célcsoportja a speciális igényű látogatók, mely nem csak a különböző fogyatékossággal élő látogatókat jelenti, magában foglalja többek között pl. a kisgyermekes családokat vagy az idős embereket is.

 

 

Vezető Partner:

 

Prágai Botanikus Kert [Prague Botanical Garden], Cseh Köztársaság

 

Partnerek:

 

Göteborgi Botanikus Kert [Gothenburg Botanical Garden], Svédország

 

Adam Mickiewicz Egyetem Botanikus Kertje [Adam Mickiewicz University Botanical Garden in Poznań], Poznan, Lengyelország

 

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, Magyarország

 

A projekt időtartama: 2016 szeptember 1. – 2019 augusztus 31.

Támogató Program: Erasmus + KA2: Partnerségi együttműködések – innováció és jó gyakorlatok cseréje alprogram; Stratégiai partnerség a felnőtt tanulás terén.

 

A projekt konkrét eredményei:

Módszertan – a botanikus kertek elérhetőségének biztosítása, illetve a speciális igényű látogatók bevonásának elősegítése a botanikus kertekben. A módszertani kiadvány a projekt összes nyelvén, angolul, csehül, lengyelül, svédül és természetesen magyarul is elkészült digitális formában. Angol nyelven nyomtatásban is megjelent.

Minden érzékszervet megmozgató kiállítás – a Prágai Botanikus Kert több mint 20 éves, folyamatosan fejlődő módszertana alapján a partnerek együtt fejlesztették a „Sohasem egyedül – a szimbiózis titkai” című kiállítást, mely Prága mellett Poznanban is bemutatkozott és Magyarországra is szeretnénk elhozni.
Nemzetközi konferencia: “Botanikus kertek: egy zöld világ mindenkinek – Oktatás-ismeretterjesztés speciális igényű látogatók számára a természetben” címmel 2019. június 10-13-án rendezte meg a poznani Adam Mickiewicz Egyetem Botanikus Kertje a projekt zárókonferenciáját.
Ne csak nézz! workshop: A workshopot a MABOSZ szervezte kifejezetten a magyar kertek munkatársainak 2019. február 7-én a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. A workshopból egy gyakorlati összefoglaló is készült.

 

A projekt angol nyelvű honlapjáról nem csak a projektről lehet tájékozódni, hanem számos hasznos segédanyag (pl. a botanikus kertek elérhetőségének vizsgálatát segítő ellenőrző lista) és inspiráló fotódokumentáció is elérhető és letölthető: https://garden-comein.com/

2.) Speciális igényű látogatók a botanikus kertekben – Módszertani KIADVÁNY

Őszintén mondhatjuk, hogy ez a kiadvány hiánypótló a magyarországi, speciális látogatói csoportokra fókuszáló szakkönyvek között. A Prágai Botanikus Kert szerkesztő munkatársai arra törekedtek, hogy a botanikus kertekben dolgozók mindennapi problémáira adjanak megoldásokat, gyakori kérdéseikre válaszokat. Mindezt olyan egyszerű, jól strukturált és szépen illusztrált formában, hogy mindenki a speciális látogatói csoportokkal vagy a kertje hozzáférhetőségével kapcsolatos saját kérdésére gyorsan és könnyen megtalálja a javaslatokat és egyből alkalmazni is tudja az adott helyzetben.

A javaslatok speciális látogatói csoportok szerinti bontásban is megtalálhatók, mint pl. kisbabával érkező vagy vegyes korosztályú családok vagy a különböző fogyatékossággal élők.

A könyv különösen hasznos része az az ellenőrző lista és útmutató, melynek segítségével könnyen felmérhető egy gyűjteményes kert hozzáférhetősége, a fejlesztési pontok és a lehetőségek. Javasoljuk a kollégáknak, hogy kevésbé intenzív időszakban szánjanak rá egy napot a kertjük bejárására a többi kollégával együtt az útmutató segítségével. Megéri!

Külön fejezetben ad részletes útmutatót a Prágai Botanikus Kert ahhoz, hogyan lehet olyan speciális kiállítást rendezni, mely mindenféle látogatói csoport számára izgalmas saját élményt nyújt a különféle érzékszerveket megmozgató interaktív elemekkel és közen még hasznos tudományos tényeket is közvetít mindenki – akár egy kisgyerek vagy egy értelmi akadályozott – által is befogadható módon. A könyvből a teljes folyamat megismerhető az ötlettől a tervezésen, a meghívón és a kiállítás-rendezésen keresztül egészen a látogatók véleményének begyűjtéséig, kifejezetten botanikus kerti tematikában.

Akkor is érdemes tanulmányozni ezt a fejezetet, ha egy egyszerű kiállításra készül egy gyűjteményes kert, mert sok olyan nem pénzbe kerülő jó megoldást adnak a cseh kollégák, melyek bármilyen kiállítást hozzáférhetőbbé vagy még érdekesebbé tehetnek.

A könyvben igazán inspiráló helyeket és példákat is találnak az érdeklődők. A példák innovatív ötleteket adhatnak a hazai gyűjteményes kertek fejlesztéseihez.

Ezeket a kerteket és más megoldásokat a projektpartnerek gyűjtötték össze és ajánlották Csehországból, Lengyelországból, Svédországból és Magyarországról. Köszönjük szépen a MABOSZ tagkertek együttműködését az információgyűjtésben.

 A kifejezetten a mindennapi munkában elővehető, gyakorlati útmutatásokra törekvő és látványosan illusztrált módszertani kiadvány a projekt összes nyelvén – angolul, csehül, lengyelül, svédül – és természetesen magyarul is elkészült digitális formában. Angol nyelven nyomtatásban is megjelent.

 

Ha felkeltettük az érdeklődést, töltsd le a magyar nyelvű módszertant és használd.

 

3.) EGYEDÜL SOHASEM – A SZIMBIÓZIS TITKAI – EGY ÉRZÉKSZERVI MEGISMERÉSRE ALAPOZOTT SPECIÁLIS KIÁLLÍTÁS

A Prágai Botanikus Kert kifejlesztett egy speciális teljesen interaktív kiállítást, melynek lényege, hogy az összes érzékszerv bevonásával mindenféle célcsoport számára megismerhetővé és érdekessé tegye a természet egy kiválasztott jelenségét, ezesetben a szimbiózist. 1996 óta folyamatosan fejlesztik a módszertant, melynek során már a tervezésbe bevonják a különféle speciális igényű látogatókat.

A kiállítás módszertana és eszközrendszere arra törekszik, hogy mindenki – kisgyermekek, különböző fogyatékossággal élők és teljesen laikusok is – képesek legyenek befogadni az információkat. Ehhez szükséges egyrészt a mindenféle érzékszervi élményt lehetővé tevő, interaktív reprezentáció másrészt olyan speciális szöveges, valamint két- és háromdimenziós vizuális megoldások, melyek a megismerést leegyszerűsített, de a szakszerűséget szem előtt tartó formában közvetítenek tényeket. Nem is gondolnánk, hogy a Braille írás és a tapintható modell mellett milyen sok, egyszerű megoldás is létezik. A prágai kollégák több mint 20 éve gyűjtik vagy saját maguk kísérletezik ki ezeket a megoldásokat, melyekről minden évben összegyűjtik a különböző speciális és átlagos látogatók véleményét.

A kiállításhoz kapcsolódóik egy szakvezetés is a speciális igényű csoportok részére, valamint egy audioguide, ami az önálló felfedezést is segíti.

A 2018. decemberében megnyílt kiállítást, a BG: Come In! projekt keretében a partnerség közösen tervezte és építette a Prágai Botanikus Kert irányításával, így mi is megismerhettük a teljes folyamatot. A kiállítás egy csökkentett, szállítható verziója bemutatkozott a poznani egyetemi botanikus kertben is nagy sikerrel. Terveink szerint Magyarországon is szeretnénk bemutatni egy workshop kíséretében, melynek keretében a trükkökkel és a kiállításhoz kapcsolódó szakvezetés szakmai alapjaival is megismertetheti az érdeklődő kollégákat.

Amelyik MABOSZ tagkertünk hasonló kiállítást tervez, javasoljuk, hogy töltse le a MÓDSZERTANT és a kiállításról szóló fejezetet böngéssze át, sok segítséget fog kapni.

A kiállítás képgalériája megtekinthető a módszertani kiadványban és a projekt honlapján.

 

4.) KERTEK MINDENKINEK – NE CSAK LÁSS!

GYŰJTEMÉNYES KERTEKBEN DOLGOZÓ, ÉS SEGÍTSÉGGEL ÉLŐKKEL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREK KÖZÖS WORKSHOPJA

2019. február 7-én a projekt hazai programelemeként egy workshopot szerveztünk, melyen 17 tagkertből közel 30 kolléga vett részt.

Az egész napos programot úgy állítottuk össze, hogy a témában jártas szakemberek inspiráló előadásai mellett rengeteg közös gyakorlati munka legyen, hogy a résztvevő kollégák saját tapasztalatot gyűjthessenek a speciális látogatói csoportokkal kapcsolatos szemléletmódban és gyakorlati tervezésben.

A workshop elején megosztottuk egymással a speciális látogatók fogadásával kapcsolatos félelmeinket, jó élményeinket, motivációinkat. Ezzel egymásnak is segítettünk és a szakértőknek, trénereknek is megmutattuk, miben tudnak leginkább segítséget, ötleteket adni.

Zsigmond Vince és Béltekiné Gál Anikó bemutatták a projekt inspiráló eredményeit, az érzékszervekre alapozó speciális kiállítást és a készülő módszertani kiadványt.

Két, nagyon hasznos előadást hallgathattunk illetve nézhettünk meg. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs- és Kutatóközpont (ETIKK) munkatársa, Fördős-Hódy Erzsébet rehabilitációs építészmérnök bemutatta a gyűjteményes kertek jellemző hiányosságait a hozzáférhetőség (akadálymentesítés) terén és különböző megoldási, fejlesztési javaslatokat adott.

Egy virtuális kert alaprajzán a kollégák csoportokban gyakorolhatták a közös helyzetfelmérést és fejlesztés-tervezést is, melyet a végén Erzsébet elemzett és helyesbített illetve kiegészített.

Kustánné Hegyi Füstös Ilonától, a Szentendrei Skanzen múzeumpedagógusától megismerhettük a Skanzen különböző hátránnyal élő csoportok számára kínált speciális pedagógiai foglalkozásait is. A Skanzen a hazai speciális múzeumpedagógia módszertani központ is egyben, komoly tudományos háttérrel és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a témában.

Az ebédszünetet és üvegházi sétát követően Kovács Ferenc és Kovács-Tesléry Beátáta, a Mentálmankó Alapítvány outdoor élményterapeutáinak vezetésével játékos formában  megtapasztalhatták a kollégák, hol van a határa a szükséges segítségnek ha vak vagy mozgássérült emberrel dolgozunk illetve milyen típusú információk közlése adja meg a biztonságérzetet, vagy ezek hiánya hogyan kelt bizonytalanságot.

Sajnos sok kollégának korábban el kellett indulnia, ennek ellenére az ottmaradókkal rengeteg jó, a természet érzékszervi megismerésére alapozó játék és programötletet gyűjtöttünk össze a workshop végén egy speciális moderált ötletgyűjtő módszerrel (a brainwritting és a worldcafé módszer ötvözésével).

A workshopon jól megdolgoztattuk a kollégákat, de megérte, mert a közös munka eredményeként született egy összefoglaló, ami sok jó ötletet és hasznos tanácsot is ad mindenkinek. A workshopot Szendi Zsuzsa moderálta, aki korábban a szombathelyi Kámoni Arborétum ökoturisztikai vezetőjeként kollégáival több megoldással is kísérletezett az érzékszervi bevonás és a speciális látogatói csoportok terén, előtte pedig múzeumtervezésben és szociális projektekben is dolgozott.

 

A workshop összefoglalója és az előadások letölthetők itt:

Fördős-Hódy Erzsébet: A valóan akadálymentes gyűjteményes kert

Kustánné Hegyi Füstös Ilona: Érzékszervi fogyatékkal kiteljesedve

Béltekiné Gál Anikó: BG: Come In! Erasmus + projekt

Szendi Zsuzsa: Kertek mindenkinek – Ne csak nézz! Összefoglaló és segédanyag

 

5.) Nemzetközi konferencia: “Botanikus kertek: egy zöld világ mindenkinek – Oktatás-ismeretterjesztés speciális igényű látogatók számára a természetben”

A gyakorlati szemléletű konferencián négy kontinens számos országát képviselte a több mint 100 résztvevő. A MABOSZ két előadással és egy workshoppal mutatott be magyarországi inspiráló botanikus kerti jó gyakorlatokat. Az első nap levezető elnökének Zsigmond Vincét, a MABOSZ főtitkárát kérték fel.

Béltekiné Gál Anikó Natalia Halas poznani kolléganővel közösen tartották a Hello! Hello! This is Bird Radio from the Poznan Grove Station című érzékek használatára alapozó workshopot.

 

A magyar előadások:

Fördős-Hódy Erzsébet: Universal design in Botanical Gardens

Szendi Zsuzsa: Hungarian Gardens of Senses

 


2019 június 9-12. között kerül megrendezésre a BG: Come In! projekt nemzetközi konferenciája, melyet a lengyel partner, a poznani Adam Mickiewicz Egyetem Botanikus Kertje szervez. A konferencia a botanikus kertek különböző társadalmi szerepeire koncentrál, különös tekintettel a speciális látogatói csoportokra.
A vácrátóti workshopon is felhívtuk a figyelmet a konferenciára, ezúton is szeretnénk ösztönözni a kollégákat a részvételre. A konferencia és a kapcsolódó kirándulás ingyenes a regisztrálók számára. A konferenciára a szervezők honlapján keresztül lehet regisztrálni:
http://www.obuam.robia.pl/registration,i3510.html


 

 

Jelen oldal az Európai Unió finanszírozásával, az Erasmus + KA2 program támogatásával megvalósuló Botanical Garden: COME IN! VSTUPTE! KOM IN! WEJDŹ! GYERE BE! projekt keretében készült. A honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos véleményét.