WISE TREES – BÖLCS FÁK

 

Matuzsálem fák – gyűjteményes és történeti kertek rejtett kincseinek megőrzése, és
vonzerejükre építve a kertek, mint zöld turisztikai célpontok népszerűsítése

 

A projekt címe: Preservation and Increasing attractivity of ancient trees as hidden treasures in historic gardens towards green tourism (SKHU/1902/4.1/110)

 

A WISE TREES projekt stratégiai célja a szlovák-magyar határmenti térségben működő történeti és gyűjteményes kertek hosszútávú együttműködésének kialakítása a kertturizmus fejlesztése érdekében. 

Két országos szakmai ernyőszervezet – a magyarországi MABOSZ és a szlovákiai Národný Trust – együtt új szolgáltatásokat hoznak létre, hogy támogassák a kertfenntartókat a koros fák megőrzésében, vizsgálatában, kezelésében és megismertetésében, valamint a régióban élőket és turistákat abban, hogy megtalálják, megismerjék és megszeressék a matuzsálem fákat és a kerteket, ahol több mint egy évszázada élnek. 

Ehhez az összesen kb. 110 kertet támogató és összefogó, több mint 20 éve működő partner szervezetek kapacitásfejlesztése is szükséges. Speciális berendezéseket vásárolnak a fák egészségi állapotának mérésére és vizsgálatára, elkészíttetik a kiválasztott idős fák kezelési terveit a történeti és gyűjteményes kertek részére.

Alapos adatgyűjtést követően 80 matuzsálem fa vizsgálatára kerül sor, melyekből 10 szakszerű kezelésben is részesül faápolási szakemberek bevonásával, a partner szakmai szervezetek speciális dendrológiai ismeretei és „dendrofil” megközelítése szerint. Egynapos kulturális fesztivállal ünnepeljük 1–1 fa megújulását a helyi közösséggel és a fák szerelmeseivel együtt.

 A kertek látogatói belecsöppenhetnek 10 kiválasztott fa és kertje izgalmas történetébe a szlovákiai partner fejlesztése eredményeként letölthető új audioguide App segítségével. A projekt első félévében elkészülő adatbázis és professzionális képi anyag alkotják a MABOSZ koordinálásával készülő WiseTrees dinamikus weboldal alapját, ahol az emberek személyes preferenciáik alapján kirándulást tervezhetnek egy kiválasztott fához, illetve kertbe. Ez lesz az első felület, ahol különböző turisztikai szolgáltatási igények alapján, három nyelven kereshetők és szűrhetők a gyűjteményes kertek és a matuzsálem fák. 

A kertfenntartókat új, a koros fák ápolásával és kezelésével foglalkozó képzésünkre hívjuk meg, a turisztikai szakembereket és újságírókat pedig tanulmányutakra, hogy megalapozzuk a hosszú távú együttműködést e látványosságok megőrzése és népszerűsítése érdekében.

 

Projektpartnerek:

Vezető Partner: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

Szlovákiai partner: Národný Trust n.o. www.nt.sk 

 

Együttműködésünk előnyei:

  • kölcsönös tudás és tapasztalatcsere, közös gondolkodás (a koros fák felmérése és ápolása, illetve a történeti kertek népszerűsítése terén)
  • hasonló szakterületen működő NGO-k határon átívelő együttműködése, értékmegőrző és értékközvetítő szolgáltatás fejlesztése
  • regionális, határon átívelő kohézió erősödése
A Vén Vackor a MATE Gödöllői Botanikus kertjében. 2013-ban a hazai Év Fája verseny győztese, illetve 2014-ben az európai Év Fája verseny ezüstérmese lett. Fotó: Takács Gábor, Gödöllő

A projekt megvalósításának ideje: 2021.01.01 – 2022.06.30

 

Projekt költségvetése: összesen: 194 788 EUR

MABOSZ: 118 588 EUR

NT: 76 200 EUR

 

 

 

Támogatások összegei:

ForrásÖsszeg
(EUR)
MABOSZ
(EUR)
Národný Trust n.o. (EUR)
EU Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA)165 569,80100 799,8064 770,00
Nemzeti társfinanszírozás19 478,8011 858,807 620,00
Saját hozzájárulás9 739,405 929,403 810,00

Támogató program:

Az Európi Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló

Szlovákia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (Interreg SKHU)

 

Prioritás:

  1. – Enhancing cross-border cooperation of public authorities and people living in the border area

4.1 – Improving the level of cross border inter-institutional cooperation and broadening cross border cooperation between citizens.

4.1/2 – Development of new cross-border services

 

Bővebb információ:

Szendi Zsuzsa

projektmenedzser

office@mabotkertek.hu

+36306933289

 

Ajánlatkérők:

Ajánlatkérö-matuzsálemfák-fotozása-sign.pdf

ajánlatkérő-marketing-PR_szakerto_vég.pdf

ajánlatkérő-fafelmérés.pdf

WT-ajánlatkérő-fafelmérés_felvidék_no3.pdf

Ajánlatkéro_Wise-trees-angol-forditas.pdf

WT_ajánlatkero_faapolas_vegleges-modositott-0316.pdf

WT-ajánlatkérő-komplex-PR-marketing-rendezvény.pdf

 

A weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját!